Boekreview: Onzichtbaar onvermogen – Evelien Tersteeg

Vandaag deel ik een boekreview met je. Afgelopen jaar heb ik een stapel boeken gelezen en geluisterd voor en door vrouwen met autisme en/of adhd. Zo nu en dan deel ik er een hier op mijn blog. Vandaag de eer aan Evelien Tersteeg met haar boek (on)zichtbaar (on)vermogen.


De titel

Laten we bij het begin beginnen: de titel en kaft. Door gebruik te maken van vetgedrukte delen tekst wordt meteen de inhoud van het boek duidelijk gemaakt: de (innerlijke) strijd tussen vermogen en onvermogen en de zichtbaarheid hiervan.
Ze vertelt wat ze zei en deed in bepaalde situaties, hoe zij zich daarbij voelde en wat haar redenatie hierachter was, maar ook hoe haar gedrag overkwam op anderen en wat hun reactie op haar was. Dat is dus precies wat de ondertitel zegt: “een kijkje in het leven van een autistische vrouw”.

Beetje jammer: vergeten een foto te maken van de cover en een foto van internet plukken mag niet.

Opbouw

Het boek heeft naar mijn mening een logische opbouw. Het begint met “wat is autisme?”, vervolgd door het je bewust worden van je anders zijn en het proberen te verbergen daarvan (camoufleren) en het zoeken naar de juiste diagnose doordat je vastloopt in het leven.
Vervolgens worden verschillende levensgebieden uitgelicht, zoals vriendschap, moederschap, relaties en het hebben van een auti-gezin.
Ten slotte wordt de kracht van autisme uitgelicht en helpt ze een aantal veelvoorkomende vooroordelen de wereld uit.

Schrijfstijl en inhoud

Ik vind het boek prettig weglezen. Het is vlot en met humor geschreven. Daar houd ik van. Met 220 pagina’s is het ook een fijne lengte wat mij betreft.
Er is een goede balans tussen positief en negatief. Het zal je niet verbazen dat ze de nodige struggles heeft gehad met instanties (ggz, UWV, werkgever), maar je leest ook hoe goed haar ouders haar altijd al aanvoelden én daarnaar handelden, hoe ze een hechte vriendschap heeft en hoe ze het gezellig weet te houden in haar relatie en gezin.

Het boek stipt meerdere onderwerpen aan, omdat het het leven van iemand met autisme beschrijft. Over elk van deze onderwerpen kun je hele boeken schrijven, dus ik baalde af en toe wel dat een hoofdstuk voorbij was. Maar dat is juist ook de essentie van het boek. Wat mij betreft zeker een aanrader.

Score: 4,5/5

Heb jij nog een boekentip?

Plaats een reactie