Wat is het fijn om een autist te zijn!

Leven in een wereld die niet voor jou gemaakt is, is meestal behoorlijk zwaar. Toch omarm ik mijn autisme. In dit blog vertel ik welke mooie dingen en eigenschappen ik onder andere ervaar. Er zijn er namelijk een heleboel, maar ik beschrijf er nu vijf om mee te beginnen.


Autisme. Dat is toch dat je in een hoekje zit te wiegen als je niet met je dino’s speelt, dat je niet tegen verandering kunt en egoïstisch bent want alles moet zoals jij het je bedacht had?
Nou, nee. Iemand met autisme (of zeg je liever autist?) is juíst heel flexibel en probeert zich continu aan te passen aan de wereld. Oh, en ook heel veel vrouwen hebben autisme 😉 Ik ben er één van en ik vertel graag hoe dat voor mij is.

Op mijn 27e kreeg ik de diagnose en nu ik 31 ben, kan ik eindelijk inzien dat ik eigenlijk gewoon een prachtig mens ben en dat ik deze wereld wel degelijk iets te bieden heb. Daarom ben ik dit blog gestart. Ik neem je graag mee in mijn leven en mijn verhaal.

In dit blog benoem ik vijf positieve aspecten van mijn autisme, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Ik spreek vanuit mijn eigen ervaring. Iedere persoon (met of zonder autisme) is anders. Natuurlijk ben ik niet de enige met deze eigenschappen of talenten. Ik hoop dan ook dat mensen herkenning vinden in mijn blog en/of mensen met autime iets beter begrijpen en waarderen.

1. Oog voor detail

Mijn aandacht gaat compleet naar datgene waar ik mee bezig ben en de details vallen mij het snelst op. Zo zie ik bijvoorbeeld wat er op een tv in een cartoon wordt getoond, maar hoor ik niet wat ze ondertussen zeggen. Ik moet een tekst vaker lezen om echt goed te laten bezinken wat er staat, maar ik zie elke dubbele spatie en spelfout direct.

2. Plannen/organiseren

Oh, je viert zaterdagavond je verjaardag? Ik kom wel anderhalf uurtje langs hoor, want je bent belangrijk voor mij. Voel je maar vereerd, want dat betekent dat ik donderdag boodchappen moet doen in plaats van vrijdag, dat ik vrijdag vroeg onder de wol kruip, zaterdag niks doe (maar echt letterlijk niks) en dat ik zondag en maandag ziek ben van overprikkeling en dus ook letterlijk niks doe behalve een diepvriespizza opwarmen.
Prikkels doseren = een kei worden in plannen. Boodschappen doen en daarna een afspraak? No way! Dat moet verdeeld over twee dagen. Ook is het een gepuzzel met je meest productieve momenten en bijvoorbeeld rustige tijden in een winkel. Tof dat ik in de middag goed functioneer, maar op zaterdagmiddag gaat deze meid dus niet naar de supermarkt!

Ook wat organiseren betreft moet je bij mij zijn. Om te kunnen anticiperen op “de wereld” ben ik goed in het vooraf bedenken van elk mogelijk scenario. Dat helpt om een lijst te maken met dingen die absoluut niet vergeten mogen worden en bedacht zijn op de meest waarschijnlijke situaties. Door gedetailleerd en methodisch te werk te gaan, zal ik niets over het hoofd zien!

3. Selectief in sociaal contact

Omdat de pure basiselementen van een mensenleven al te veel energie vreten en sociaal contact moeilijk en vermoeiend is met autisme, ben ik selectief in mijn sociale contacten. Dus als ik je vraag of je een uurtje op de thee komt, dan weet je dat je een van mijn favoriete personen bent en dat ik écht tijd met je wil doorbrengen. Ik moet er namelijk de rest van de dag van bijkomen. Dat heb ik niet voor iedereen over.
De mensen waar ik tijd voor maak en de sociale gelegenheden die ik bijwoon, zijn dus écht belangrijk voor me. Ik sta daar niet “om mijn gezicht te laten zien” en een beetje nep vrolijk te doen. Ik doe keihard mijn best om het daadwerkelijk leuk te hebben en zinnige gesprekken te voeren.

4. Eerlijk en direct

Veel mensen met autisme hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en kunnen niet direct creatief denken. Daardoor is liegen vaak onmogelijk voor hen. Een leugentje om bestwil lukt soms wel (ook bij mij hoor). Dus wil je een eerlijk antwoord? Vraag het een autist.
Sociaal gewenst gedrag om rond te pot te draaien of om te zeggen wat de ander wil horen, is voor ons verspilde moeite. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Dat mag je ook van iemand met autisme verwachten. 😉

5. Intens genieten

Omgaan met meerdere prikkels tegelijk is voor de meeste autisten moeilijk of zelfs onmogelijk. Maar wij doen alles met volle aandacht (één ding tegelijk zonder ruis) en focus en kunnen helemaal opgaan in onze speciale interesses. Daar kunnen we dan ook echt intens van genieten. Ja, ik ben een week ziek na een concert, maar dat heb ik maar al te graag over voor mijn favoriete bands! Dat anderhalf uur dat ze spelen, daar kijk ik maanden naar uit. Op het moment zelf geniet ik er enorm van en ook daarna blijf ik nog lang in die “high”.

Juist doordat ik heel bewust met mijn tijd en energie moet omgaan, leef ik mijn mooiste leven. Ik doe alleen maar wat belangrijk is en waar ik enorm van geniet of voldoening uit haal. Ik zou niet anders willen!

Zou jij willen dat je anders was?

Dit blog schreef ik voor de website #ikbenOpen.

Plaats een reactie